Lyonin vaihto on päättynyt, mutta blogi jatkuu aina vaan.

tiistai 16. helmikuuta 2010

Maksullista koulutusta

Tämän päivän hesari tietää kertoa, että suomalaisen maksuttoman koulutuksen alasajo on taas nytkähtänyt eteenpäin. Kokoomuksen Heljä Misukan johdolla kokoontunut työryhmä on tullut tulokseen, että jos suomalaisesta korkeakoulutuksesta tekee maksullista, ulkomaisia kiinnostaa enemmän ja koulutus on parempaa, koska ulkomaisia kiinnostaa enemmän.

Koulutuksen hyvyyttä ja huonoutta on hankala mitata. Tiedemaailmassa käytetään usein mittarina Shangain listaa, joka on kokoelma erilaisia mittareita tunnettuudesta, viittauksista, palkinnoista ja muista sen sellaisista. Listan kärjessä on melkolailla aina Harvard. Suomalaisista yliopistoista parhaiten pärjää Helsingin yliopisto, joka on sijalla 72. Viidensadan kärkeen mahtuu myös Turun, Oulun, Jyväskylän ja Kuopion yliopistot.

Suomessa on tälläkin hetkellä menossa maailman mittakaavassa täysin ainutlaatuinen hanke, jossa selvitetään saadaanko pelkästään pöyristyttävällä määrällä rahaa tehtyä kolmesta keskinkertaisesta yliopistosta innovaatioyliopisto, joka karahtaa Shanghain listan kärkeen ja nostaa suomalaisen yliopisto-opetuksen maailman huipulle. Tämä olisi hauskaa ellei se olisi totta. Lisäksi innovaatioyliopiston johtoon on valittu Tuula Teeri. Vuoden hauskimpana lehtisitaattina olkoon Suomen Kuvalehdestä löytynyt Teerin määritelmä huippuyliopistosta.

”Innovaatioyliopiston idea on siirtää yliopistossa syntyvät ideat yhteiskunnan käyttöön. Kun luonnontieteilijä keksii jonkun periaatteen, insinööri ottaa sen haltuunsa, muotoilija tekee siitä houkuttelevan ja kauppatieteilijä markkinoi sen. Kyse on uuden management-ketjun luomisesta.”

Eli siis teekkari keksii vempaimen, kauppatieteilijä markkinoi sen ja taikkilainen tekee sille kivan kotelon. Tämä olisi suorastaan veret seisauttavan humoristista, ellei Teeri olisi ihan oikeasti yliopiston rehtori ja ilmeisesti tosissaan. Suomen yliopistokenttä ei minun luullakseni pitkään kestä näitä ilmaa myyviä spin doctoreita; management- ketjuista on tapana jäädä pää vetävän käteen. Teerin näkemys yliopistosta tuntuu lähinnä Nokian tuotekehitysosastolta, mutta niin kai se innovaatioyliopisto sitten on.

Asiaan taas. Koulutusvienti on isoa bisnestä, paitsi Suomessa. Heljä Misukan puoluetoverilleen Hennalle luovuttama esitys oli oireellinen- sen sijaan että siinä keksittäisiin keinoja parantaa suomalaisen yliopisto-opetuksen laatua maailmantasolle, saatiin idea että jos koulutuksesta pyydetään rahaa, se varmaan tuntuu houkuttelevammalta. Primus motor näissä tutkimuksissa on suomalaisten peruskoulujen menestys Pisa- tutkimuksissa. En edes yritä seurata tätä logiikkaa- varmaa on että häviäjinä oat ainakin suomalaiset yliopistot.

Jos maksullisella koulutuksella aletaan kilpailla oikeasti maailman huippujen yliopistojen kanssa, niin pitäisi keksiä jotain muuta kuin feelgood- lukukausimaksut. Maksullisen koulutuksen järkevyydestä voi olla montaa mieltä, mutta tosiasia on se, että se on täällä. Nyt on vain kiinnostavaa katsoa, pilaavatko Teerin kaltaiset hyvää tarkoittavat kohelit suomalaiset yliopistot vai keksitäänkö tässä vielä jotain mikä oikeasti nostaisi niiden tasoa niin, että niihin riittäisi tulijoita senkin jälkeen kun ne maksavat.

Ja jos joku nyt oikeasti kuvittelee että maksuton koulutus säilyy edes suomalaisille, niin olen valmis lyömään hyvästä viskipullosta vetoa että 20 vuoden päästä Helsingin yliopisto on tippunut Shanghain listalla yli 100 pykälää, innovaatioyliopisto vähin äänin haudattu, ja keskivertoinen yliopisto-opetus maksaa kaikille. Toivottavasti olen väärässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti