Taloussanomat on se toinen suomalainen talouslehti, jolla menee miljardit ja biljoonat harvemmin sekaisin kuin Kauppalehdellä. Taloussanomat on myös huomattavasti raflaavammin kirjoitettu ja juttuihin mahtuu huomattavasti enemmän human interest- kamaa. Yksi vakiokäninän aihe tällä Erkon aviisilla on ollut eläkeläisten huono kohtelu ja eläkeläisten (nykyisten ja tulevien) kokemat vääryydet tässä maailmassa.
Viimeisin oli juttu eläisitkö 1 740 eurolla? Katso eläkkeesi! Ja minähän katsoin. No ei siellä tietysti ollut mitään minusta, nuorin case scenario oli tehty 1960 -syntynyneen mukaan. Eläisitkö sinä 1 740 eurolla? Minä vastaan että elän ja olen elänytkin. Itseasiassa joka ainoa työpaikka jossa olen tähän mennessä ollut, on maksanut alle tuon. Lentokentällä olisi saanut överiä painamalla palkan pariin tonniin kuussa, mutta sitten olisi pitänyt jättää vapaa-aika kokonaan, siis ihan oikeasti kokonaan.
Ja kun rupesin miettimään niin suurin osa tutuistani on ollut pelkästään näissä matalapalkkatöissä joissa 1 740 on jo kova ansiotaso. Ei siivoojana tuollaisia rahoja tienannut, eikä Nokia Networksin aulavahtimestarina. Niistä hommista kuukausiliksa oli 1 300 euroa kuussa. Eläisitkö tällä? Moni elää. Taloussanomien tulevien eläkeläisten itku siitä miten kamalan pienellä rahalla pitää tulla sitten vanhana toimeen tuntuu kyllä vähän falskilta kun sitä katsoo oman lähiympäristön tulotasoon.
Ja tarkoitan nyt tulotasolla paitsi paskapätkätöitä joita opiskelijat tekevät paskapätkätyöehdoilla kesäisin, myös sitä mitä me arjessamme teemme. Jos ei ole kuukausipalkkaa, niin 1 740 on keskivertoa parempi kuukausi. Puhumattakaan että sen eläkkeen saa tekemättä mitään. Älkää ymmärtäkö tätä niin että haluaisin kritisoida nykyisiä ja tulevia eläkeläisiä, tai jotenkin kiistää eläkkeidenne oikeutuksen. En suinkaan. Mutta suurten ikäluokkien silmittömän ahneuden jälkeen on syytä katsoa näitä savuavia raunioita, ja muistaa että maailma on muttunut. McYhteiskunta on täällä, ja siinä yhteiskunnassa 1 740 euroa palkkaa on kova juttu.
Lyonin vaihto on päättynyt, mutta blogi jatkuu aina vaan.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Tökkii vain nuo "paskapätkätyöt". Maailmassa on kurjia töitä. On aina ollut, ja tulee olemaan. Siis kuka on tarpeeksi huono ja kurja niitä tekemään? Joku neekerikö? Entä kuka on liaan hieno /hyvä /hyvinkoulutettu niitä tekemään? Pilaantuuko ihminen, jos esim. opiskeluaikanaan tekee ikäviä hommia. Kuinkahan hyvä minäkin olisin, jos joskus en kesisäni ja keväitäni olisi käyttänyt leivän pussittamiseen ja makkaran kepittämiseen [kuinkas moni muuten tietää, mitä se on....]
VastaaPoistaMaailmassa on kurjia töitä. Suomessa niitä kurjia töitä tekevät yhteiskunnan ajelehtijat- opiskelijat, maahanmuuttajat, tms. porukka. Syrjäytyminen oikeastaan alkaa jos edes näitä töitä ei saa.
VastaaPoistaEi ihminen mihinkään siitä pilaannu että tekee McTyötä. Mutta näistä töistä vain maksetaan huonosti, ja ne ovat monelle ihan se työnteon tulevaisuus eläkkeelle asti.
Kirjoitukseni kärki kohdistui siihen, että tärkeät huomaavat 1700 olevan vähän rahaa vasta sitten kun se uhkaa koskea itseä eläkkeen muodossa, vaikka paljon pienemmällä rahalla on tässä maassa monen ollut pakko pärjätä ihan palkkatyössä jo pitkään. Totta on että sillä rahalla pärjää hädintuskin (ja vähän paremminkin jos osaa suunnitella ja on tuuria), mutta ei se ole tähän asti ketään kiinnostanut. Nyt vasta.
Niin, on eri asia jos työstä maksetaan kurjasti [kuten makkaran kepittämisestä] tai sitten se, että nuoret ja kiivaat intellektuellit määrittelevät sen paskatyöksi. Ihan tässä oma itse rupeaa arveluttamaan ja kauhistuttuttamaan, kun Loka Laitisin viikonloppujuttu taas vaikutti täydeltä asialta. Eli siis kokoomuksen kauppakamarinulikoiden ja "paskaduunia"- kiljuvan intellektuaali porukan väliin ei oikein tikkua saa.
VastaaPoistaNo tämä nyt lienee täysin semanttinen kysymys- itse olen ylpeästi ollut sekä siivooja, Nokian aulavahtimestari että lentokenttäduunari. Kaikki työpaikat ovat olleet omalla tavallaan mukavia, mutta siitä huolimatta nimittäisin niitä paskaduuneiksi kohtuuttomien työehtojen, pienen palkan ja yleisen epävarmuuden takia. En siksi että ne olisivat jokseenkin vähempiarvoista työtä (usein ne itseasissa päin vastoin ovat hyvinkin tärkeitä, ns. avainaloja) vaan juuri siksi että niissä työskentely on pahimmillaan epäoikeudenmukaista.
VastaaPoistaItse en Loka Laitisen juttuja saa täältä luettua (onneksi), mutta kyllä se paha merkki on jos ne vaikuttaa jotenkin samastuttavilta.