Lyonin vaihto on päättynyt, mutta blogi jatkuu aina vaan.

maanantai 2. elokuuta 2010

Loppui kuin kanan lento

Välillä on pienen ihmisen vaikea ymmärtää tätä markkinataloutta. Viime viikon lopulta on lähtenyt käyntiin Finnairin, Finncomin ja Air Balticin välinen kummallinen vääntö [1] [2], joka huipentui Finncomin ilmoituksesta kannattamattoman liikenteen lopettamisesta. Ja heti. Syykin on selvä- liikenne on raskaasti tappiollista. No näinhän tämä markkinatalous toimii, jos ei kannata niin ei sitten.

Mutta ollos huoletonna, sillä puolueita yli hallitusrajojen yhdistää huoli tämän tappiollisen liikenteen jatkamisesta. Mauri Pekkarinen on jo luvannut ottaa asian hoitaakseen, eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan vasuripomon Martti Korhosen ja demareiden puolue- ja rakkaussihteerin Mikael Jungerin tuella.

Valtiohan voi ostaa kannattamattoman lentoliikenteen ostoliikenteenä. Esimerkkinä olkoon tappiollinen Seinäjoki-Helsinki- reitti. Finncom ei saa reittiä kannattamaan, ja nyt kukaan ei lennä reittiliikennettä Seinäjoen Rengonharjun lentokentälle. Sen sijaan VR ajaa markkinataloudellisesti kannattavaa Seinäjoki- Helsinki- rataväliä 18 kertaa arkipäivisin. Siis- VR:n kannattaa ajaa 18 junavuoroa Seinäjoelta Helsinkiin, mutta lentoyhtiön ei ole kannatavaa lentää yhtä ainutta kertaa. No, tässähän on järkeä. Siinä taas ei ole mitään järkeä, että valtio lähtisi tukemaan ostoliikenteenä muutenkin kannattamatonta lentoliikennettä.

Seinäjoen lentokenttä on 14 kilometrin päässä Seinäjoesta, ja Helsinki-Vantaa taas on 20 kilometriä keskustasta. Jos nämä siirtymät, turvatarkastukset, lentokoneiden joustamattomat aikataulut ja kaiken muun (mukaanlukien neljän vuoden päästä valmistuva marja-rata ja Helsinki-Vantaan juna-asema) lasketaan yhteen, on ihan helppo ymmärtää miksi. Mutta ei kai tätä kannattamatonta liikennemuotoa tarvitse erikseen tukea?

SDP:n puoluesihteeri, rakkauden lähettiläs Mikael Jungerkin otti kantaa: lentoliikenteen loppumienn Seinäjoelle vahingoittaisi alueen elinkeinoelämää. Siis mitä helvettiä, millä tavalla? Liikenne on ollut koko kesän keskeytyksissä ja elinkeinoelämä voi ihan hyvin. Helsingistä pääsee junalla Seinäjoen keskustaan 19 kertaa vuorokaudessa, lentokoneella 4 kertaa päivässä (ei viikonloppuisin). Millä tavalla tämä raskaasti tappiollisen lentoliikenteen lopettaminen vahingoittaisi elinkeinoelämää? Jotenkin luulisi sen toimivan aivan päinvastoin. Jos ei kannata niin ei kannata. Ei, ei, ei.

Ostoliikenne on voimakas interventio ja helvetin kallista. Jotain järkeä pitäisi olla siinä mihin sitä käytetään.

5 kommenttia:

  1. No katsos kyllähän sen kansanedustajan pitää päästä ainakin näin vaalien alla toreille pönöttämään täysistuntojen välillä. Lentämisessä on vaan niin semmosta vanhan ajan glamouria ja kiireisen elämän tuntua.

    VastaaPoista
  2. Hyvää tekstiä! Seinäjoki ja Pori haluaa olla oikeita isoja cityjä, sillä kyllähän jokaisessa kunnon kaupungissa kenttä pitää olla.

    Eli kysymys on vain imagosta, jolla pönkitetään omaa itsetuntoa.

    VastaaPoista
  3. ilmeisesti näin. Mutta lentämisestä on viimeisen kymmenen vuoden aikana hävinnyt glamour kokonaan. Jokainen viime aikoina lentomatkaillut tietää ettei lentäminen ole enää kiireistä bisnestelyä ja matalalla äänellä matkapauhelimeen puhumista lentokentällä ja läppärin rapaamista koneen etuosassa, vaan pääasiassa myöhästymisiä, odottamista, turvatarkastuksia, hukattuja matkatavaroita ja kaikenlaista odottamatonta scheissea.

    Se lentokentän ja lentomatkustamisen kiireisten ja tärkeiden ihmisten aura on jo mielikuvatasollakin lakannut olemasta. Voin hyvin kuvitella että näköalattomat kunnan pikkuvirkamiehet pitävät lentokenttäänsä talousalueen elinkeinoelämälle eriyttämättömän tärkeänä. Mutta juttu olisikin saada tämä tarmo ja raha ohjattua esim raideliikenteen parantamiseen. Ja kaikki ne karvalakkilähetystöt ja lobbaustarmo lentoknetän sijasta esimerkiksi pikajunapysäkkiin. Tai rataparannuksiin.

    VastaaPoista
  4. vaan pääasiassa myöhästymisiä, odottamista, turvatarkastuksia, hukattuja matkatavaroita ja kaikenlaista odottamatonta scheissea.

    Terrorismin vastaisen sodan yllättävä seuraus; lentomatkailun hohdon väheneminen? Ehkä. Keski-Euroopassa etenkin.

    VastaaPoista
  5. Tämän päivän Maaseudun Tulevaisuuden pääkirjoituksessa perustellaan Seinäjoen ja Porin lentoreittejä maakuntien vientiyritysten ulkomaanyhteyksien sujuvuudella:
    http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/uutiset/paakirjoitukset/08/fi_FI/lentoyhteydet_hintaansa_kalliimpia/

    VastaaPoista