Lyonin vaihto on päättynyt, mutta blogi jatkuu aina vaan.

torstai 7. huhtikuuta 2011

Suuri Kupla

Kirjoitus on julkaistu Äänenkuljettajassa 5.4.2011 


Nyt kun kevät kalenterin mukaan tulee, lunta on satanut jo kuusi kuukautta ja viimeisiä seinälaattoja aletaan ruuvaamaan musiikkitaloon, on syytä miettiä tätä klassisen musiikin pyhättöä oikein ajan kans-sa.

Muutama vuosi sitten hesarissa Gustav Djupsjöbacka kertoi, että ”kritiikkiä Musiikkitalon elitismiä kohtaan on jo nyt esitetty niin paljon. Talon on lunastettava paikkansa kaupungin musiikillisena olohuoneena.” Viime aikoina on paljon keskusteltu tuosta musiikillisesta olohuoneesta ja tultu siihen tulokseen, että siihen ei Akatemialla ole varaa.

Musiikkitalo on hinnoitellut salinsa ja palvelunsa niin korkeaksi, että aina välillä tuntuu että edes Aka-temialla ei ole niihin varaa. Puhumattakaan että vapaan taidekentän toimijat tulisivat Musiikkitaloon. Eivät varmasti tule. Vuokrat ovat täysin absurdeja. Se siitä kaupungin musiikillisesta olohuoneesta. Elitismi on halvempaa.

Aina välillä tuntuu unohtuneen se ajatus että musiikkitalo on meidänkin talomme. Me, kaikki akatemia-laiset, olemme musiikkitalon yksi kolmesta pääkäyttäjästä, omistajasta. Aina välillä tuntuu että Musiikki-talo on omaa elämäänsä elävä entiteetti joka demiurgin lailla asettaa sääntöjä, vaatimuksia, ohjeita, prokuroita. Aina välillä tuntuu että meitä ei kuunnella. Kun esimerkiksi selvisi että on halvempaa ma-kuuttaa musiikkitaloa kesällä tyhjillään kuin järjestää siellä opiskelijavoimin konsertteja.

Aina välillä tuntuu, että kukaan ei tiedä mistään mitään. Tämä on sikäli luonnollista, että musiikkitalo on täysin ainutlaatuinen hanke Euroopankin mittakaavassa. On selvää, että täysin ilman kitkaa ei tällaista projektia voi viedä läpi. Kolmen pääkäyttäjän roolit ja profiilitkin ovat niin erilaiset, että niiden yhteenso-vittamisessa on varmasti työtä.

Mutta niin minä mieleni pahoitin kun kuulin, että Akatemian saleja ollaan vuokraamassa ulkopuolisille. Tai ei se edes, mutta kun Helena Hiilivirta erikseen linjasi että Musiikkitaloon ei tule konferensseja. En tiedä mitä ollaan vuokraamassa ja mihin tarkoitukseen, mutta toivon tosiaan että ei konferensseihin. Tai en tiedä. Jos ne olis jotain ei-elitistisiä musiikkikonferensseja?(Gustav Djuspjöbackan ja Helena Hiilivirran haastettelusitaatit HS. 6.11.2007,http://www.hs.fi/kulttuuri/artikkeli/Musiikkitalon+ohjelma+osin+uusiksi/HS20071106SI1KU01ssu)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti