Lyonin vaihto on päättynyt, mutta blogi jatkuu aina vaan.

keskiviikko 11. marraskuuta 2009

Kela

Suomalainen sosiaaliturva on maailman parasta ja suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan kivijalka. Samaan aikaan Kela on ehkä järjettömin paperinpyörittämiseen keskittynyt, ydintoiminnoistaan (jota ei ilmeisesti ole maalaisliiton ja Kauko Juhantalonkaan tukeminen) irtautunut menneen ajan linnake. Kuulkaas nimittäin tätä.

Koska opiskelen ulkomailla, saan ulkomaan opintotukea. Olen hakenut ulkomaan opintotukea lomakkeella OTm (tjsp) ja Kela on sen myöntänytkin.

Kela ei ilmeisesti kuitenkaan pysy itsensä perässä tekemistään päätöksistä. Sain nimittäin selvityspyynnön joku aika sitten. Kun muutin Ranskaan, tein väliaikaisen osoitteenmuutoksen. Tämä tieto ei ole vieläkään tavoittanut Kelaa, joka lähetti suomalaiseen vanhaan osoitteeseeni selvityspyynnön ulkomailla asumista ja siitä, kuulunko sosiaaliturvan piiriin Suomessa. Yksinkertaisempi ihminen voisi ajatella, että jos Kela on minulle myöntanyt opintotuen ulkomaille opiskelua varten, Kela tietäisi että opiskelen ulkomailla. Ei suinkaan.

Asiakaspalvelullinen kela oli kuintekin selvityspyntöön (joka siis koski ulkomailla opiskelua) liittänyt palautuskuoren, jossa kotimaan postimaksu on maksettu, ja paulutusosoitteena Kela, PL 337, 220006 VASTAUSLÄHETYS. Tämähän lämmittää Ranskassa suuresti. Jouduin sitten soittamaan kelan 010- alkuisiin puhelimiin saadakseni selville jonkun järkevän palautusosoitteen.

Pitää toivoa että kirje ja lomake (miksei tätäkin asiaa voinut hoitaa puhelimella tai esimerkiksi kelan sinällään kivassa muttan herttaisen hyödyttömässä verkkopalvelussa) ehtii kelaan ennen määräaikaa, etten putoa sosiaalisen turvaverkon ulkopuolelle. Saattaa nimittäin olla että jos siinä pysyminen vaatii näin paljon työtä, sinne takaisin kiipeäminen on aivan täysin mahdotonta.

7 kommenttia:

 1. Hih. Tai no ei. Mulla oli sama ongelma, Kela uhkasi lopettaa opintotuen maksun, koska heidän tietojensa mukaan en opiskele, sillä en ollut ilmoittautunut läsnäolevaksi opiskelijaksi Helsingin yliopistoon. Onneksi yksi sähköposti tiedekunnan opintotoimistoon auttoi välittämään viestini siitä, että olosuhdemuutosilmoitukseni oli vastaanotettu puolta kuukautta aikaisemmin. Että osataan sitä byrokratiakiemuroida Suomessakin :P

  VastaaPoista
 2. Mulla kävi uskomaton juttu. En koskaan jaksanut palauttaa sitä lomaketta, se tuntui liian hankalalta/vaikealta ja laiskotti. Tänään sain kuitenkin Kelalta kirjeen. Ne oli olleet omatoimisia, selvittänyt omasta järjestelmästään miksi olen Espanjassa. Kiitos Kela, kerrankin siellä tehtiin jotain fiksua!

  VastaaPoista
 3. Joo, mullakin selvisi. Soitin sille eukolle ja se ihmetteli että mitä ihmettä minä täällä teen, kuunes katsoi tietokoneelta ja totesi että asia onkin kunnossa. Ja sitten sanelin sille osoitteen, koska eivät ole vieläkään saaneet osoitetta väestörekisterikeskuselta. No, nyt mulle tulee kelan posti osoitteella:

  31/33 Rue des Ranci 69003 Lion
  69003 Lion France.

  Onneks postinkantaja on tottunut näihin. Muita variaatioita mun nimestä on Thomero Salonieni, Tuomas Saloneini, Toumas Saloniemi, näitä riittää.

  VastaaPoista
 4. Haha, pidän tuosta Thomerosta!

  VastaaPoista
 5. Hei! Törmäsin blogiisi kun etsin Googlella Kela-hakemusten palatusosoitetta. Mielenkiintoinen ja hyvin kirjoitettu blogi, mutta tätä en tajunnut:

  "Jouduin sitten soittamaan kelan 010- alkuisiin puhelimiin saadakseni selville jonkun järkevän palautusosoitteen."

  Miksi et vain kirjoittanut alle "Finland" ja lätkäissyt kuoreen ranskalaista postimerkkiä?

  VastaaPoista
 6. en itseasiassa uskaltanut. jos tuon olisi mokannut silloin niin olisi käynyt niinkuin myöhemmin kävi, että tippuisin suomalaisesta sosiaaliturvasta ulos. ja takaisin pääseminen on hyvin, hyvin vaikeaa.

  VastaaPoista
 7. Joo, hyvähän se on välttää riskejä.

  VastaaPoista