Lyonin vaihto on päättynyt, mutta blogi jatkuu aina vaan.

sunnuntai 25. lokakuuta 2009

Takapajula

Minä luulin että minulla oli shekkivihko ja aloin kirjoittaa koulun ruokalassa shekkiä. Tässä vaiheessa kävi ilmi, että pankki ei suinkaan ollut lähettänyt minulle shekkivihkoa, vaan shekkien lunastamiseen tarvittavien vastashekkien vihkosen. Että näin.

Täällä siis yleisesti käytetään shekkejä maksuvälineenä. Suurin osa kaupoista pitää aika kovaa rajaa mistä summasta lähtien ne hyväksyvät pankkikortteja (yleensä alkaen noin 15-20€) mutta shekkien suhten ei ole rajoituksia. Niinpä näin eilen, kun lähiählyssä joku täti kirjoitti shekin kolmelle eurolle.

Pankkitoiminta on muutenkin vähän toisenlaista täällä. Pitää olla tarkkana että käyttää oman firman automaattia, muuten käteisen nostaminen saattaa yhtäkkiä olla rikollisen kallista. Siinä mielessä Suomessa on kyllä asiat paremmin- ei tarvitse miettiä onkohan se Ylä-Pyhtään kirkonkylän automaatti minkä pankin ja mistähän löytyisi lähin Société. Eri pankkeja on toistakymmentä ja jokaisella omat muutamat automaattinsa.

Toinen asia on tuo tunnuslukulistan puute. Täällä verkkopankkiin ei ole avainlukulistaa tai muuta posessioon perustuvaa identifikaatiota, vaan tunnusluku ja salasana. That's it. Tämän lisäksi salasana pitää antaa flash-appletin läpi, mikä vähän hirvittää.

Suomalaisen kliinisen tehokkkuuden kääntöpuolena on tietysti sitten se, että pankissa ei tule käytyä. Ranskalaiset ilmeisesti nauttivat interaktiosta ja ihmiskontaktista- muuta syytä lukuisille erikoiskaupoille (patongit ostetaan patonkikaupasta, ruoka ruokakaupasta, veitset veitsikaupasta, viinit viinikaupasta...) ja tälle jonottamiselle perustuvaan elämäntapaan en keksi.
Ranskalaisille ei ilmeisesti ole mikään ongelma käydä pankissa useampana kertana viikossa. Edelläoleva on tietysti rankkaa kärjistystä ja yleistystä, mutta uskon että siinä on totuuden siemekin.

Mikäs siinä, kyllä tuosta slow life- mentaliteetista tavallaan osaa nauttiakin. Suomessa lienen viimeksi käynyt pankissa ennen lähtöä hakemassa visa-kortin, mutta siitä aikaisempaa kertaa en edes muista. Toisaalta miksi käydä, kun laskun maksu tiskillä maksaa 4-5 euroa. Sitä sitten käyttää mieluummin verkkopankkia.

Tähän mennessä (su aamupäivään) pyykit ovat olleet kuivumassa nyt perjantaista lähtien, ja ovat vieläkin hieman kosteita. Tämän lisäksi kämpässä on mielyttävä sademetsän tunnelma. Ei taida ilmanvaihto toimia ihan niinkuin pitäisi.

1 kommentti:

  1. Eikös tuo nyt ole ihan tavallista Kanadan touhua. Että kuljetellaan shekkejä edes ja takas. Ja edistys kehittyy meilläkin, saa tuolla kaupungilla olla tarkkana, ettei käteistä vedä automaatista, joka ottaakin rahat heti suoraan luoton eikä tilin puolelta.

    VastaaPoista