Lyonin vaihto on päättynyt, mutta blogi jatkuu aina vaan.

torstai 15. lokakuuta 2009

Kylmä

Vaikka kaakkois-ranskassa ollaankin niin talvi tulee tännekin. Ja vaikka täkäläisten puheista aina välillä kuultaa epäusko siihen että Helsinskissä (niinkuin se täällä äännetään) ei kävele pingviinejä kadulla ja että lämpötila harvoin laskee alle kymmenen asteen, niin näille pitää vakuutella että -uskokaa tai älkää- minullekin tulee kylmällä kylmä, en varsinaisesti viihdy pakkasessa enkä ota painimatseja jääkarhujen kanssa pysyäkseni lämpöisenä. Itseasiassa en ole koskaan varsinaisesti viihtynyt Suomessa talvella, ainakaan etelässä. Pimeää, kylmää, niljaista, pimeää, loskaista ja pimeää vuodenaikaa varmasti harva kaipaa. Mutta luonto hoitaa täälläkin homman kotiin, talvella tulee kylmä.

Tätä kirjoittaessani kämpässä on noin 16 astetta lämmintä. Itse pärjään mukavasti villapaidan ja villasukkien kanssa- toistaiseksi. Keskuslämmitys on täällä tuntematon asia. Jokaisessa asunnossa on yksi tai useampi sähkökäyttöinen patteri. Ja sen käyttö muuten maksaa aivan sairaasti. Mikäli ymmärsin hinnastoa oikein, niin 600 watin vebaston pouhoottaminen maksaa noin 3,5€ tunnissa. Mikäs siinä jos kämppä pysyisi sillä lämpöisenä, mutta talossa on enemmän läpiä kuin… no niitä on paljon, ja sen lisäksi aikaisemmin kertomani kylmän ja lämpimän tilan ero alkaa nyt korostua. Lämpö ei pysy sisällä.

Tämä talo on jännästi rakennettu toisen talon kylkeen, niin että sisäänkäynti on toisesta talosta josta pitää kulkea tähän taloon. Talojen välissä on parvekkeen tyyppinen patio, joka on siis ulkotilaa. Tähän taloon johtavaa käytävän ovea pidetään auki. En ymmärrä miksi. Olen sitä käynyt laittamassa kiinni ja naapurin isoäiti käy sen aina vääntämässä auki. Mikäs siinä, kiva leikki sekin on. Käytävässä on siis noin -2 astetta lämmintä. Asuntojen ulko-ovet eivät ole sellaisia tavallisia ulko-ovia, vaan enemmänkin sisäovia joihin on laitettu lukko. Eli eivät pidä vetoa, lämmöstä puhumattakaan. Ikkuna on yksöisikkuna ja koko kämpän ilmanvaihto eli sitä pitää aika ajoin pitää auki. Aivan ensi töikseni yritin etsiä Carrefourista ikkunateippiä. Ei löytynyt. Sitä pitää jonkun tuoda suomesta, että saan edes jonkun tolkun tähän energiantuhlauksen riemuparaatiin.

BSTN- kurssi oli taas tällä viikolla. Tuhatkauno oli korvattu lihavalla sedällä joka puhui nopeasti mutta kovaa, ja käsitteli- joukko-oppia ja logiikkaa. Tämän päivän analyysityönä oli Xenakiksen Herma. Se on Xenakiksen tutkielma musiikillisten tapahtumien käytöstä tiettyinä funktioina säveltämisessä. Suoraan sanottuna se kuulostaa aivan paskalta, lähinnä siltä kuin äänet olisi arvottu täysin satunnaisesti. Minkäänlaista auraalisesti hahmotettavaa rytmistä rakennetta tai tonaalisia keskuksia- tai edes minkäänlaista hahmotettavaa järjestystä ei ole, mutta teoksen selitystekstissä on selvitetty yksityskohtaisesti tämä funktioteoria.

No- setä siis kävi läpi joukko-opin ranskaksi kaikkine operaattoreineen. Minulle tämä(kin) osa matematiikkaa on jo aikaisemmin jäänyt huomattavan epäselväksi, ja sitten kun setä puuskuttaa kaikki kymmenkunta operaattoria läpi ja piirtää totuusarvomatriisin näistä niin minä olin aivan kahveella. Joko ranskalaisten koulusivistys on luonontieteiden osalta huomattavasti suomalasita syvempää (minua ei lasketa, en ymmärrä kunnolla edes nelilaskinta) tai sitten kyseinen kurssi on todella diehard- propellihatuille tarkoitettu. Ymmärsin kyllä periaatteen miten Xenakis on näitä juttujaan miettiny. Kyseinen biisi on varmasti aivan helvetillisen vaikea harjoitella ja soittaa ja kuulostaa silti koskettimistolle pudonneelta kissalta- nykymusiikkia parhaimmillaan siis.

4 kommenttia:

 1. Sähkö on Suomessa ihan sikahalpaa. Olet juuri törmännyt eurooppalaiseen standardiin.

  Jos Suomessa sähkö maksaisi saman verran kuin muualla, olisivat mm. lämpöpumput täällä huomattavasti yleisempiä. Suora sähkölämmitys kusee.

  Asuntojen energiatehokkuuden parantaminen on oikeasti helpoin ja jopa ehkä kannattavin tapa torjua ilmastonmuutosta. Tänään taisi lehdessä olla että suomalaisten ilmastopäästöistä noin 30% on lämmityksestä johtuvia. Helppoa on ainakin siellä päin energiatehokkuutta parantaa.

  VastaaPoista
 2. FYI: Xenaxis on pohjakoulutukseltaan matemaatikko, eikä se tässä tapauksessa ole kunniaksi musiikille. Vähän viileää tuo +16 huoneessa on, laitetaan sitä himottua teippiä tulemaan.

  VastaaPoista
 3. täälläkin on iltasella sisällä aika kylmä.. itseni lämpimänä pitääkseni nukuin käsieni päällä ja nyt on ranne niin kipee,että joutuu varmaan saikullekin vielä..
  huomenna igudesman & joo täällä. ei nää edes varmaan tiedä ketä ne on.. helmiä sioille. no onneksi paikalla on myös yksi kulturelli suomalainen.

  VastaaPoista
 4. Hyvä puoli on että uni tulee kivasti, viileässä on hyvä nukkua. Toisaalta taas se pikaloikka aamulla sängystä lkylmälle lattialle laittaan vedenekitintä päälle on vielä vähän ikävämpi kuin tavallisesti.

  Minä en tiedä yhtään paljonko sähkö maksaa Suomessa, koska kaikissa tähänastisissa kämpissäni se on kuulunut vuokraan. Ehkäpä jos sähkön hinta tehtäisiin tiettävämmäksi ihmisille, ne tulisivat tietoisemmaksi siitä että se ei tule pelkästään töpselistä?

  Xenakis oli vissiin myös arkkitehti. Olisi kiinnostavaa nähdä joku sen suunnittelema talo, onko se roiskinut esim. pistorasiat minne sattuu jollain algoritmilla, tai onko se suunnitellu oviaukot jollain rekursiivisella algoritmilla tms.

  VastaaPoista