Lyonin vaihto on päättynyt, mutta blogi jatkuu aina vaan.

maanantai 5. lokakuuta 2009

Sekalaisia asioita

Koko ranska menee sunnuntaina klo 12:45 kiinni ja ilmeisesti mamman luokse syömään. Yhtään mikään ei ole auki. Tämän opin kun aoin jatkaa lampun metsästystä ja nukuin perse homeessa kymmeneen asti. No nyt on sitten lamppu, ja onpa vielä yölamppu ja pyykinkuivausteline ja Henning Mankellia ranskaksi. Taas meni niin paljon rahaa että vähän hirvittää, mutta eipä noita oikein voinut jättää ostamatta. No ruotsalaiset dekkarit ranskaksi tietysti olisi voinut, mutta tää kieli pitää nyt oppia.

Aloitin ranskalaiseen kirjallisuuteen tutustumisen Emilie Zola teoksesta L'argent. Tämä oli tietysti hieman väärä pää aloittaa, ensimmäisen luvun sain ährättyä loppuun tajuamatta siitä paljoakaan. Huono nuoriso lorvii ja voi kaikin tavoin pahoin absinttipäissään Pariisissa- toisaalta ilmeisesti kaikki ranskalainen 1800- luvun kirjallisuus käsittelee tavalla tai toisella tätä tematiikkaa. Että pelkästään tämän tajuaminen ei välttämättä vielä olisi paljoa avannut. Mutta nyt siis ruotsalaisia dekkareita.

Lampun löytäminen oli tuskaa. En ole vieläkään löytänyt täältä mitään kierratyskeskusta tai vastaavaa, enkä edes yhtään lamppukauppaa. C'est-à-dire kun Carrefour ei myy jotain, minä olen pulassa. Löysin lampun viimein, mutta kyllä Ikean lamppuosastoa tuli ikävä. Lamput oli nimittäin paitsi susirumia, myös sikakalliita. Otin lopulta halvimman, 45 euroa maksaneen jalkalampun ja 15 euroa maksaneen yölampun. Valoa kansalle. Mattoja en vielä löytänyt. Tai löysin, lähtien 90 euroa. Antaa olla. Tämän lisäksi yritin etsiä iPodiin rannelenkkiä tai sellaista juttua, tiiättekste, millä sen saa niiq käteen kiinni. Kun näissä ultrakireissä juoksuhousuissa ei oo taskuja. Semmonenkin löyty, vaatimattomaan neljän kympin hintaan. Jäi kauppaan.

Kielen oppimista helpottaa kummasti kun löysin podcastina päivitettävät Radio Francen selkokieliset radiouutiset. Eli Journal facil. Ei ne paljoa helpommat ole, mutta tavallisesta konekiväärinopeudesta on pudotettu neljännes pois ja sanastoa vähän karsittu. Kuuntelin perään myös Ylen uutiset, ja se ero tahdissa oli hengästyttävä. Kun olin kuunnellut retardo-uutiset ranskaksi, niin niiden jälkeen vaikutti ylen uutistenlukija valium-huuruissa torkkuvalta isoäidiltä.

Tällä viikolla koulun pitäisi alkaa noin niinkuin yleistenkin aineiden kanssa. Kiinnostuksella odotan täkäläistä analyysikurssia, varsinkin kun se pidetään keskiviikkoisin klo 8-9:30. Kenellekköhän akatemialla tulisi aloittaa yhtään mikään kurssi kahdeksalta aamulla? Siellä ei varmaan oo edes vahtimestaria vielä silloin.

Mestarin pitäisi tulla tänäkin loppuviikkona pitämään sesisoita. Katsotaan hukkuuko se tällä kertaa.

2 kommenttia:

  1. Ei kato Tuomas etsit nyt vaan sen lähimmän Ikean ja ostat sen tyhjäksi! Kaiken lisäksi sinne pääsee vielä yleensä suoraan Ikea-bussilla ilmaiseksi :) Jos oli Bolognassa, niin pakko on olla jossakin Lyoninkin lähellä!

    Ah, kun nuo hankaluudet kuulostavat niiiin tutuilta, mutta kyllä sä vielä niille myöhemmin naureskelet =)

    VastaaPoista
  2. Kyllähän täälläkin ikea on, mutta jossain hornan kuusessa. Sinne saattaa päästä jopa jollain bussilla. Tosin YTV:n ja kuuma- kuntien hinnoitelumekanismi muistuttaa 1. luokan peruslaskentoa verrattuna täkäläiseen seutumatkailuun, joten en edes yrittänyt. Vallankin kun bussi- metro- rollikka- ja ratikkakuskit on yhä edelleen lakossa. Niinkuin joku yliopstio, kymmenkunta pikkukauppaa, posti ja ilmeisesti France Telecom.

    Niille tuli ongelma kun niiden työntekijöistä alkoi valtaosa tappaa itseään. Mikä on melko uskomatonta, jos ymmärsin lehdistä oikein niin jotain perus-asiakaspalvelu-jamppoja oli saanut niin kovan työstressin että olivat vetäneet ittsenä niskakiikkuun. Ftw, minäkin olen noita paskaisia asiakaspalveluhommia tehnyt ja ne on ne viimeinen rasti mistä ikinä ottaisin minkäänlaista ressiä.

    VastaaPoista