Lyonin vaihto on päättynyt, mutta blogi jatkuu aina vaan.

lauantai 27. maaliskuuta 2010

Ydinvoima

Kirjoittelen muutaman artikkelin kotimaan politiikasta vielä, sitten palaan taas tämän patonginsyömisen ihmemaan kuulumisiin.

Mutta toinen hämmästyttävä uutinen kuultiin loppuviikosta, kun Demarinuoret ja Kokkarijügend julkaisivat yhteisen kannanoton siitä, että kaikille kolmelle kaavaillulle ydinvoimalalle pitäisi myöntää rakennusluvat. Kokkareiden ja demarinuorten yhteinen kannanotto on jo itsessään aikamoinen epäpyhä allianssi.

Kuten olen jo aiemmin sanonut, kaikkien poliittisten nuorisojärjestöjen avauksiin pitäisi suhtautua ennenkaikkea huumorina. En tarkoita että poliittisissa nuorisojärjestöissä tehtävä työ olisi turhaa tai huonoa- se on vain nuorison innokkuutta ja aatteen paloa. Tämän sanon näin 26-vuotiaana setänä. Kyllä te nuoret vielä opitte. Mutta jos nuorisojärjestöjen aivoriihten tuloksena on koko poliittisen kentän läpi kummallisia vouhottavia kannanottoja asiasta kuin asiasta, niin kyllä se pistää miettimään.

Varsinkin nämä perustelut. Ne voi melkein lause lauseelta käydä läpi.

”Kyse on suomalaisen työn ja hyvinvoinnin tulevaisuudesta. Ilman kohtuuhintaista ja toimitusvarmuudeltaan taattua energiaa teollisuus ei voi säilyä Suomessa”


Tuontienergian toimitusvarmuus ei ole koskaan ollut Venäjältä ongelma. Energian toimittaminen ei lakannut edes silloin kun Neuvostoliitto hajosi, tai kun Jeltsin huuteli juovuksissa panssarivaunun päältä hävyttömyyksiä duuman vallanneille kommunisteille. Sen sijaan suomalainen metsäteollisuus on esimerkiksi kärsinyt halvasta energiasta niin paljon, että koko metsäsektori loppuu Suomesta. Pelkän dumppihintaisen energian päälle rakennettu metsäteollisuus ei koskaan kehittynyt yhtään mihinkään vaan tuotti aina vaan sitä peruspaperia. Ja se nykyään tehdään halvemmalla muualla, vaikka energia olisi ilmaista.

”Lisäksi kyse on ympäristöstä. Päästötön ydinenergia on tehokkain keino taistella ilmastonmuutosta vastaan.”

Tässä saattaa olla totuuden siemen. Puuttumatta nyt siihen että uraanin louhinta on tunnetusti valtavan päästötöntä ja ympäristöystävällistä- puhumattakaan ydinjätteen loppusijoitusluolien tekemisestä tai koko ydinjätteestä, ydinenergia on kieltämättä puhtain tapa tuottaa energiaa. Allekirjoitan tämän, mutta vain sillä ehdolla että ydinvoimaloissamme käytetään kotimaista uraania.

" ”Tällä hetkellä Suomi on auttamattoman riippuvainen tuontienergiasta”, muistuttaa Kokoomusnuorten puheenjohtaja Wille Rydman. ”Ainoastaan ydinvoiman lisärakentamisella Suomessa tätä riippuvuutta voidaan vähentää. Ydinvoima on realiteetti, kysymys on vain siitä, tuotammeko ydinenergiamme itse Suomessa turvallisissa laitoksissamme vai ostammeko energiamme vähemmän luotettavista venäläisistä ydinvoimaloista.”"

On hämmästyttävää että tämä ryssän energian epäluotettavuus pomppaa aina vaan esille. Luuleekohan Rydman vakavasti, että kun suomalaiset lakkaavat ostamasta venäläistä energiaa, laittavat venäläiset Sosnovij Borin kiinni? Ihan oikeasti? No ei varmasti laita. Venäläisen energiatuotannon ongelmien määrä on täsmälleen sama, ostettiin sitä sähköä sieltä tai ei.  Ja minä en tiedä onko energiaomavaraisuus joku itseisarvo. Olen luullut kokoomuksen kannattavan myös markkinataloutta- jos venäläiset tekevät energiaa halvemmalla, sitä luulisi markkinatalouden lakien mukaan olevan kannattavaa ostaa eikä itse yrittää tehdä.

Lisäksi tuo turvallinen laitos (jolla nyt ilmeisesti viitataan Olkiluoto kolmoseen) on paitsi monta vuotta myöhässä ja kustannuksiltaan tolkuton, myös usempaan otteeseen ollut STUKin hampaissa luokattomasta työnlaadusta. 


Tällä kertaa mukaan ei sentään saatu työllistämisvaikutuksia. Ne ovatkin melkoiset, kun ranskalainen firma rakentaa puolalaisella työvoimalla ydinvoimalaa Suomeen. Työllistää ainakin Ryanairia.

3 kommenttia:

 1. sä et varmaankaan nähnyt tätä, koska tätä ei oikein uutisoitu eikä toi oo näiden järjestöjen nettisivuilla, mutta absurdius ei suinkaan loppunut tohon yhteen kannanottoon. Demareilla menee lujaa.

  [klips]


  25. maaliskuuta 2010

  Kommentti: Demariopiskelijoiden ja Keskustaopiskelijoiden puheenjohtajat: Ei ydinvoimalle, kyllä tulevaisuudelle

  Demariopiskelijoiden ja Keskustaopiskelijoiden puheenjohtajat: Ei ydinvoimalle, kyllä tulevaisuudelle

  Keskustan Opiskelijaliiton KOL:n puheenjohtaja Marjaana Hoikkala ja Sosialidemokraattisten opiskelijoiden SONKin puheenjohtaja Katri Nokela peräänkuuluttavat puolueilta vastuuta tulevista sukupolvista. He vastustavat vahvasti lisäydinvoiman rakentamista ja toivovat kansanedustajien päätyvän kestävään ratkaisuun tulevissa ydinvoimakeskusteluissa. Hoikkala ja Nokela vetoavat etenkin Keskustan ja sosialidemokraattien eduskuntaryhmiin, jotka ovat ratkaisevassa asemassa äänestettäessä Suomen tulevaisuudesta.

  "Ongelma radioaktiivisista ydinjätetynnyreistä ei katoa maton alle lakaisemalla. On tekopyhää vannoa ydinvoiman päästöttömyyden ja ympäristöystävällisyyden puolesta, kun ydinvoiman seuraukset siirretään tuhansien tulevien sukupolvien ratkaistavaksi", Hoikkala jylisee.

  "Uusiutuvaan energiaan panostamalla emme ainoastaan toimisi tulevaisuuden sukupolvien turvallisuuden edistämiseksi vaan mahdollistaisimme myös uusien, kestävämmälle pohjalle rakentuvien työpaikkojen syntymisen", Nokela toteaa.

  Suomen tulee jatkossa investoida uuteen energiateknologiaan, vahvistaa suomalaista osaamista ja sitä kautta vastata maailmalla syntyneeseen uusiutuvan energiaan pohjautuvan teknologian kysyntään, sillä suomalaisen yhteiskunnan menestys perustuu huippuosaamiseen, eikä ydinvoimareservaattina toimimiseen.

  Olkiluoto 3:n valmistuessa Suomen sähköntuotanto on vuonna 2020 yhteensä
  91 TWh, joka vastaa nykyistä huomattavasti suurempaa kulutusta.
  Lisäydinvoiman rakentaminen tähtää käytännössä ydinsähkön vientiin. "On äärettömän huolestuttavaa, että osa omien puolueidemme edustajista on niin takertuneita menneisyyteen, etteivät näe nykyhetkeä pidemmälle", Hoikkala ja Nokela päättävät.

  VastaaPoista
 2. Vau. Tämä on jo mykistävää.

  VastaaPoista
 3. Niin, kyllähän sitä on aikoihin tässä maassa eletty kun hippien puunhalailijoiden kokoomuksen puisto-osasto ja ekoterroristi-maailmanparantaja -puolue iskee pöytään uskottavimmat räktningit ydinvoimasta. Kaukana on fiilispohjainen argumentointi.

  VastaaPoista