Lyonin vaihto on päättynyt, mutta blogi jatkuu aina vaan.

maanantai 28. syyskuuta 2009

Miten Vihreat alkoi haista RKP:lta

Kommentoin nyt hieman myos kotimaan politiikkaa. Sita on nimittain ollut taalla hippasen mielenkiintoista seurata.



Itse olen aina pitanyt itseani sitoutumattomana vihreana, ja mielenkiinnolla olen seurannut vaalirahoituskeskustelua. Vihreat on onnistuneesti brandannyt itsena puolueeksi jonka taskuista ei tule eri suuruisia poliittisia kriiseja kuin turkin hihasta- toisin kuin maalaisliitto.



Vihreilla on myos hallitusvastuu. Vihreat lahti ovet paukkuen ydinvoimakysymyksen takia (olisiko ollut lipposen II hallituksesta, en muista) ja oli oppositiossa pitkaan. Taman korpivaelluksen aikana vihreille kehittyi epaterve himo hallituspaikaan, hinnalla milla hyvansa. RKP on jo kehittynyt niin, etta sen olemassaolon sola causa on hallitusvastuu. Jopa niin pitkalle, etta puolue vaihtaa ideologiaa paahallituspuolueen mukaan. Se on ihan fine, mutta kun vihreat, joka on selkean ideologinen puolue, tekee samaa, niin se tuntuu pahalta. Valtakuntako hallituspaikasta?

Totta on, etta vaalirahoituskysymys ei ole oppositio-hallitus tai oikeisto-vasemmisto- akselilla.
Sinnemäeltä kysyttiin lauantaina, luottaako hän sataprosenttisesti pääministeri
Matti Vanhaseen (kesk). Hän vastasi yhdellä sanalla: "Kyllä".
(lahde)

Samaan aikaan Vihreat ovat rummuttaneet vaalirahoituksen avoimmuuden puolesta, lainsaadannon kehittamisesta ja kaikesta hyvasta. Ja samaan aikaan Sinnemaki antaa sataprosenttisen tukensa paaministerille, joka on jaanyt kiinni valehtelusta, ohjannut puheenjohtamiensa saatioiden varoja omiin ja kavereidensa vaalikampanjoihin, suorittanut maksullista arvovalintavaikuttamista talousrikollisten kanssa, ja herra tietaa mita muuta. Mutta hyva tietaa etta vihreilta kylla luottoa loytyy, jos kyse on hallituspaikasta.

Voi vaatia avointa poliittista kulttuuria ja vaalirahoitusta tai voi antaa sataprosenttisen tukensa puolirikoliselle paaministerille, mutta molempia ei voi selkarankaisesti tehda kylla yhta aikaa. Tai voi tietysti, mutta sekin kuulostaa jo maalais- ja hiihtoliitolta.

Vihreat tuli tietysti hallitukseen huonoimpaan mahdollsieen saumaan. Vihreiden hallitustaipaleella lapi on pistetty aikamoinen setti kaikkea kontrovesiaalia: Lex Karpela, Lex Nokia, Yliopistolaki lukukausimaksukokeiluineen, unohtamatta tietysti sahkoaanestysta, joiden ongelmat olivat vihrean oikeusministeri Tuija Braxin mukaan silkkaa scifia. No, vaalithan piti tietysti sittemmin uusia mutta mitas pienista.

On tietysti totta etta hallituskessa saa aikaan enemman, ja tama on se perustelu milla vihreat ovat itsensa legitimoineet hallitukseen. Vanhasen I ja II hallitus ovat vieneet poliittista kulttuuria selkeasti governance- suuntaan, suuntaan jossa paaministeri on toimitusjohtaja joka tekee valttamattomia paatoksia ja board eli hallitus valmistelee nama. Mutta kun politiikassa pitaisi olla ideologiaa, ja taman mina haluan vihreiden muistavan. Jos hallitus tekee niin huonoa politiikkaa ja on niin lapimata ettei siina ilkea olla mukana, jos sen ideologia on itselle sopimaton ja toimintatavat vastenmielisia, niin tulkaa nyt luojan tahden pois sielta. Muuten vihreista tulee jonkinlainen maalaisliiton ja RKP:n risteyma.

6 kommenttia:

  1. Oikeassahan sinä olet ja Sinnemäki olisi todella voint valita sanansa paremmin. Aika hankala tilanne tuo on kuitenkin, kun vaihtoehdot ei ole hääppöisiä. Vaikka Vanhanen on mitä on ja saattaa olla että hän on astunut pahemmin lehmänpaskaan kuin Katainen, en silti näe kohtuullisena, että kokoomusta palkittaisiin tässä tilanteessa. Ne on osanneet paremmin rahansa piilottaa, mutta en hetkeäkään epäile, ettei sieltä kaivamalla löytyisi ihan yhtälaisia harmaata rahaa sinivalkoisen ohella. Mistä kaikki se raha tuli kokoomukselle esim. viime toivo-vaaleissa laillisesti? Jos vihreät ottaisivat selvän kannan Vanhasta vastaan, olisi aika lähellä että hallitus kaatuisi tai ainakin saatisiin Katainen pääministeriksi. Uudet vaalitkaan ei ole järkevät ennenkuin saadaan uusi vaalirahalaki. Mielestäni vihreiden pitää nyt toimia vastuullisesti eikä hallituksen kaataminen tässä tilanteessa ole vastuullista. Ja tosiasiana kuitenkin pysyy, että hallituksen sisällä voi esim. vaalilakiin vaikuttaa ennemmänkuin ulkopuolella.

    Joko se sikatauti alkaa hellittää? Muista olla rehkimättä ennenkuin olet kunnolla toipunut.

    VastaaPoista
  2. Kokoomushan palkitaan joka tapauksessa. Ellei nyt jotain uusia paljastuksia satu (ja enaa en ihmettele yhtaan mitaan mita viela voi tulla. nakojaan aivan mita tahansa) niin lyon viskipullosta vetoa etta Katainen on hallituksenmuodostaja ensi eduskuntavaalien jalkeen, koska ne nyt sitten pidetaankaan. Maalaisliitto on tehnyt poliittisesti kummallisimman piruetin varmaan ikina ja pelannut niin, etta Katainen voi halutessaan ryhtya paaministeriksi vaikka huomenna.

    En myoskaan hetkeakaan epaile etteiko kokoomus olisi aivan yhta syvalla tassa vaalirahasotkussa, mutta ovat pelanneet selkeasti viisaammin korttinsa tahan asti.

    Jos ihan reaalipoliittisesti ajatellaan niin ehka kannattaisi pelata riskilla ja kaataa hallitus. Taman jalkeen toivoa etta avoimmuuden ja rehellisyyden hybris kantaa hyvaan vaalitulokseen ja menna sinivihreaan hallituskoalitioon kokkareiden kanssa.

    Vanhanen on myos ilmeisen tietoisesti (ja taitavasti) pelannut taman luottamuskysmyksensa ja omat ja maalaisliiton kahminnat ja lehmankaupat hallitus-oppositio- akselille, jolloin koko hallitus ottaa kollektiivisesti runtua ko. herran touhuihin, ja kaikki vanhasen vallan legitimiteetin kyseenalaistaminen menee automaattisesti myos hallituksen luottamuksen kyseenalaistamiseksi, jossa vaihtoehtoja on tasan kaksi. Ei kay Sinnemakeakaan kateeksi.

    No, mielenkiintoista nahda mita tapahtuu. Sen verran nyt on oppinut etta koskaan ei kannata luulla nahneensa kaikkea, aina on seuraava kierros jossa on aina vaan absurdempia asioita.

    Sikatauti hellitti jo. En tieda oliko se nyt se vai joku muu arhakka influenssa, mutten kylla muista hetkeen olleeni niin kipea.

    VastaaPoista
  3. Olisi kohtuullisen epäloogista että juuri Vihreiden pitäisi lähteä hallituksesta: onhan kyseesä ainoa hallituspuolue joka ei ole lainkaan ryvettynyt kiistassa ja on vaatinut rahoituksen avoimmuutta jo vuoskymmeniä.

    Hallitus ei muuten siihen kaatuisi vaan kok+kesk+rkp -yhdistelmä posottaisi seuraaviin vaaleihin saakka. Ainoa ero nykymenoon olisi se että Vuotos ja Kolloja rakennettaisiin, Suomeen suunniteltaisiin kolmea uutta ydinvoimalaa jne.

    Nyt jos koskaan Vihreillä on tuhannen taalan paikka ajaa läpi juuri sellainen vaalilaki mitä Suomeen tarvitaan.

    http://www.vihreat.fi/node/4498

    VastaaPoista
  4. tämä on aivan totta. Vihreät, Perussuomalaiset ja kristilliset ovat ainoat puolueet joita vaalirahaskandaali ei ole kovistellut.

    Vihreät on kuitenkin laitettu selkä seinää vasten jossa pitää valita ideologian ja pragmatismin välillä. Onko sinun mielestäsi oikein että vihreät tukee sataprosenttisesti pääministeriä jonka raskaimpana syntinä ei suinkaan ole lautakasa vaan tämä nuorisosäätiö, jonka toimia KRP:kin tutkii nyt?

    Hallitushan ei kaatuisi, ja todennäköisesti vihreiden tilalle tulisi kristillistet. Minua kiinnostaa se että kuinka pitkälle moraali joustaa sillä verukkeella että hallituksessa on kivaa. Onhan siellä, ja siellä saa ihan varmasti aikaan enemmän kuin opppositiossa, hyvässä ja pahassa.

    Mutta miten pitkälle se riittää, jos hintana on se että joutuu tekemään sitä vastaan mikä itsestä on oikein? Politiikassahan tätä punnitaan päivittäin, ja niinkuin joku minua viisampi sanoi niin on suomalaisen järjestelmän erikoisuus että hallituksen pitää leikkiä olevansa samaa mieltä itsensä kanssa koko ajan.

    Ykän suunnittelemat kolme ydinvoimalalupaa varmasti myönnetään, ja ellei maalaisliitto tule järkiinsä niin Vuotos ja Kollaja rakennetaan ensi hallituskaudella, ellei maalaisliitto tule järkiinsä. Ja sitä se nyt kaikista asioista ei ainakaan tapahdu. tästäkin olen valmis lyömään pullon keskihintaista viskiä vetoa.

    En minä tiedä kuinka pitkälle moraalin pitäisi joustaa, mutta sitä on syytä kysyä kohtuullisen usein.

    VastaaPoista
  5. Jättäisit siis mieluiten vaalilain uudistamisen taulukauppiaiden harteille?

    VastaaPoista
  6. Toi hävis johonkin bittitaivaaseen. siis:

    Minun on jokseenkin hankala nähdä vihreitä kauhean merkittävänä tekijänä vaalirahalainsäädännössä. Se että vihreät ei ole ryvettynyt ei tarkoita minkäänlaista poliittisen painoarvon lisäystä lainsäädäntötyössä. Eiköhän siitä laista tule ihan sellainen kuin maalaisliitto ja kokoomus haluaa. Niinkuin tähänkin asti vihreät saa olla sitten samaa mieltä isojen poikien kanssa ja sitä mieltä että tuli helvetin hyvä laki, vaikka sieltä tulis mitä paskaa.

    Tottakai on niin että nyt on Tammista lainatakseni momenttumi siihen että saadaan hyvä laki. Ilman vihreitä tai vihreiden kanssa.

    VastaaPoista