Lyonin vaihto on päättynyt, mutta blogi jatkuu aina vaan.

lauantai 9. tammikuuta 2010

Lunta

Eilen jo kerroinkin että täällä on satanut lunta. Tilanne muuttui katastrofaaliseksi tänään, sillä lunta satoi lisää. Ilmeisesti yhden lumisateen sulamista voidaan odottaa, mutta toinen laittoi ns. kupin nurin. Siis mitä tapahtui?

Iltapäivällä satoi muutaman tunnin lunta kunnolla ja nyt illalla sillai maltillisemmin. Itse kävelin koululta kotiin ihan huvin vuoksi joten mistään lumimyrskystä ei todellakaan ole kysymys, ihan vaan normaalista räntäsateesta. Lämpötila on -1°C ja tuulta ei oikeastaan ole. Lunta on nyt maassa noin 6-7 senttiä.

Mitkä tästä ovat seuraukset? Lyonin lentokenttä on laitettu kiinni, Lyonin ohittavia moottoriteitä ei saa ajaa rekoilla, liikennelaitos on lopettanut kaiken pintaliikenteen (metrot kulkevat), alkuviikko on julistettu kaikille vapaaksi (töihin ei saa mennä) ja mummot menee kuuppeluijaa auraamattomilla jalkakäytävillä ja suurin osa porukasta hortoilee autojen seassa koska siellä pääsee kulkemaan. Minuahan kalossillisena ihmisenä sohjo jalkakäytävällä ei haittaa.

Anteeksi nyt, mutta mitä vittua? Olen yrittänyt välttää kaikkia itseäni ja muita koskevia kulttuurillisia stereotypioita, mutta on se nyt jumalauta kumma kun tuntuu ettei kukaan ole koskaan lunta nähnytkään. Siis miten jollekulle tulee mieleen laittaa esimerkiksi lentokenttä kiinni muutaman sohjosentin takia? Tämä on kuitenkin kaupunki joka on tunnin-parin ajomatkan päässä alpeilta jossa käsittääkseni on lunta. Eikä lumi nyt näillekään voi olla ihan tuntematonta.

Täällä kaikista suosituin lumen- ja liukkaudenestokeino on kevään odottaminen. Toiseksi suosituin on suolan kaataminen lumen päälle ja jo edellä mainittu sohjon laappaaminen naapurin tontille. Ei täällä tietysti kannata pitää varastossa kauheaa määrää lumiauroja mutta jos jokaiseen suola-autoon laittaisi lumikolan niin päästäisiin jo pitkälle. Ja sitä en kyllä tajua että miten voi lentokentältä loppua lumiaurat siihen malliin että koko kenttä pitää pistää kiinni? Ymmärrän että jos vain toinen pidettäisiin auki mutta tämä menee kyllä jo vähän kohtuuttomuuksiin.

Älkää nyt ymmärtäkö tätä väärin, minusta on kiva kun sataa lunta jo lumen itseisarvon takia. Lumi on kaunista ja valkoista. Toiseksi konsalla on mukavasti tilaa kun ihmiset pysyvät kotona. Pesulassa tuntemattomilla on jutun aihetta kun aina voi taivastella säätä. Jos joku on joskus lukenut Canal Granden niin välillä minusta tuntuu siltä insinööriltä joka yrittää vimmaisesti muuttaa asioita. Sitä kyllä yritän välttää.

4 kommenttia:

 1. Siis tahtooko sanoo, että on vähän kanukkien meininki?

  VastaaPoista
 2. Pahempi. Kanadassa lumi tarkoitti ylimääräistä vapaapäivää ja rentoilua, mutta täällä sitä pidetään yleisesti maanjäristykseen tai tulvaan rinnastettavana luonnonmullistuksena.

  VastaaPoista
 3. Heh, hienoa Lyon! Kyllä Helsingissäkin osataan: täällähän kadun varteen pysäköineen pitää itse kaivaa autonsa esiin ja mielellään myös lappaa ne lumet siitä ympäriltä johonkin. Noh. Meidän kadun varrella kevättä odottaa useampikin puolen metrin kinokseen JA aurausvalliin hukkunut auto. Erään auton omistaja oli päättänyt luistaa vastuusta tehokkaasti putsaamalla auton päältä lumet siihen tielle ja karauttamalla pois jalkakäytävän puolelta. Tuloksena siis taskuparkkipaikka, johon kukaan ei voi ajaa, koska ei pääse. (Paitsi jalkakäytävän puolelta.)

  Hyvää talven jatkoa!

  t. Elina

  VastaaPoista
 4. Heh. Tuttu tunne. Grenoblessa mm. ruokakauppa sulki ovensa kolme tuntia aiemmin kuin tavallisesti lumen takia! Ja kampusalueella kulkiessa sai väistellä lumipalloja.

  VastaaPoista