Lyonin vaihto on päättynyt, mutta blogi jatkuu aina vaan.

keskiviikko 3. helmikuuta 2010

Uusi koti!

Noniin lapsukaiset, päivittäkäähän osoiteitetonne: Mun uusi osoite on

Monsieur Tuomas Saloniemi
45 Rue de Trion
69005 LYON
FRANCE

Eli muutin. Tämä uusi kämppä oli sellainen kirjaimellisesti eteen tippunut tarjous. Ja jos olisin ollut liikenteessä 2 minuuttia aikaisemin olisin ehtinyt jo metroon, jossa puhelin ei kuulu, ja kämppä olisi mennyt jollekin toiselle, ehkä. Mistä näistä tietää.

No- joillekin teistä on jo nihkeily tuosta vanhasta asunnosta tuttua. Mutta suurimpina ongelmina oli olematon ääni- ja lämpöeristys, kämpän pimeys, kalleus, kivilattia, kylmyys, pienuus, saniteettitilojen toivottomuus ja ennenkaikkea se, että se oli ihan törkeän kallis. Ranskalainen yhteiskunta on kiinni suhteista. Joten oli ihan turhaa edes toivoa saavansa muuta kuin pientä ja kallista rotankoloa, jos tulee paikalle tuntematta ketään. Suhteilla (eikä siis mitenkään kähmimällä tai diilailemalla, vaan levittämällä sanaa että etsii kämppää) näitä sitten löytyy.

Miten tämä eroaa entisestä asunnostani? No- täälllä on yli 40 neliäötä enemmän tilaa. Kyseessä on iso kaksio. Sen lisäksi kylpyhuone ja vessa on erikseen- ja kylppäri on iso. Ja hanasta tulee ihan sen lämpöistä vettä kuin haluaa- ei enää suihkua, joka tuo mieleen vanhojen miesten ongelmat. Puhumattakaan siitä että kylppärin ja makuuhuoneen välillä on kynnys. Huonekorkeus on rapiat 3 metriä, parkettilattiat, ja- get this- pesukone. Ei tartte maksaa enää kolmea euroa koneellisesta pyykkiä. Ja kämppä on täysin kalustettu.

Tämä kämppä on vuokralla yhdeltä konservatorion fagotistilta, joka lähti Saksaan vaihtoon kevääksi. Erasmus- verkosto voisi oikeastaan laittaa jonkun home swapping- sivuston pystyyn. Kun minä muutin pois Clavikselta Sophie, joka tuli saksata vaihtoon, asuu minun kämpässä ja minun tavaroilla. Minä asun täällä vaihtoon lähteneen tyypin kämpässä. Ja ymmärtääkseni tämä kaveri täältä lähti myös asumaan jonkun vaihtoon lähteneen kämppään. Eikö olisikin kätevää jos halukkaat voisivat suoraan laittaa näistä ilmoituksia muille vaihtareille? Säästyttäisiiin verta imeviltä vuokravälitystoimistoilta, saataisiin ihmisille parempia kämppiä, säästettäisiin aikaa ja hermoja. Vieraassa kulttuurissa vieraalla kielellä ja vierailla tavoilla kämpän säätäminen on ihan oikeasti todella vittumaista. Puhumattakaan siitä että jos muuttaa valmiiksi kalustettuun kotiin, jää helvetin kalliit alkuinvestoinnit pois.

Minulla nimittäin varmasti suurin yksittäinen kuluerä oli kämpän sisustus- eikä mitään marimekkokankaita ja fengshui- suihkulähteitä vaan vedenkeitintä, pyykinkuivaustelinettä, lakanaa, moppia, lautasia veitsiä, kattiloita ja haarukoita- mitä nyt jokaiseen kotiin vuosien varrella huomaamatta kertyy. Jos sen kaiken ostaa kerralla niin uskokaa minua, se on kallista. Ja yleensä tyhjässä, kaikuvassa kämpässä on sen verran ahtaalla ettei ole aikaa ruveta selvittämään mistä löytyisi kirppareita tai vastaavia, vaan kamat pitää ostaa NYT HETI. Siinä ei auta ruveta vertailemaan liiemmälti hintoja.

Rrotankolo muuten maksoi 420 euroa kuussa- johon päälle 40 euroa sähköstä, 20 euroa vakuutuksesta ja laskennallinen 10 euroa netistä. Tämä kämppä taas on 430- sisältäen kaiken. Netin, veden, sähkön, vakuutuksen ja helvetin uteliaan naapurin.

Ja sähkölaskusta muuten- en oikein ymmärrä mitähän sähköyhtiö on ajatellut. Siis- kilowattitunti maksaa noin 15 senttiä. Puolet enemmän kuin Suomessa, muuten, ja Ranskassa käytännössä kaikki sähkö tedään ilmaista energiaa tuottavilla ydinvoimaloilla. Asiaan, mulle sovittiin arvioveloitukseksi 40€. No jos kilowattitunti maksaa 15snt, niin 4000 sentillä saa 267 kWh kuukaudessa. Korjatkaa jos olen väärässä. Kämpän sähkölaitteet koostui yhdestä 500 watin lämppäristä, kuumavesibroilerista, vedenkeittimestä ja läppäristä. Minun järkeni mukaan en olisi saanut tuota summaa täyteen, vaikka olisin koko valveillaoloaikani käyttänyt kaikkia sähkölaitteita täysillä. Mikähän juttu sekin nyt lieni.

1 kommentti:

  1. Onnittelut! Minullekin tarjottiin paikaa 'colocationissa', mistä kurssitoverini lähtee harjoitteluun Suomeen(!) - ainoa ongelma olisi, että pitäisi kalustaa huone... Ehkä jaksan vielä 5 kk tässä meluisassa ja kohlossa opiskelija-asuntolassa.

    VastaaPoista